Välkommen till Pilgrimscentrum!

Pilgrimscentrum drivs sedan starten 1997 i ekumenisk anda av Svenska kyrkan, Linköpings stift i samarbete med Vadstena församling. Allt sedan starten har intentionen varit att skapa en andlig miljö med ”låga trösklar” för sökande människor. En plats att välkomna pilgrimer som kommer till Vadstena, för bön, meditation, fördjupning, vila och övernattning.

På pilgrimscentrum finns en vardag med en daglig puls där bön och bibelläsning står i centrum. Fyra gånger varje dag samlas vi till bön eller mässa i klosterkyrkan. Varje morgon har vi ett bibeldelande. Om helgerna kommer normalt många tillresande gäster till Pilgrimcentrum för att bo och delta i de vandringar, retreater och kurser som vi ordnar.
 
Pilgrimsrörelsen en del av en grön rörelse. Pilgrimscentrum och Linköpings stift har länge arbetat med hållbarhet och klimat. Genom att visa på vägar till att leva ett enklare liv med lättare packning vill pilgrimen inspirera till ett hållbart liv där bön och vila likväl som tjänsten till medmänniskan är central. Det innebär konkret för oss ett arbete med att utveckla vandrandet längs våra leder till Vadstena på hållbart vis. På pilgrimscentrum i Vadstena ordnar vi också regelbundet arrangemang och retreater med klimattema. Caféverksamheten samt maten vi serverar på våra retreater är kravcertifierad och i hög grad plantbaserad. Vi bärs av tanken att andlig eller existentiell hälsa är hör ihop med ett engagemang för miljön och klimatet.
 
Med pilgrimens hälsning – Pax et bonum!


Rickard Borgenback

Föreståndare Pilgrimscentrum

S:ta Birgitta och
Klosterkyrkan

Heliga Birgitta är en av de mest märkliga och kraftfulla personerna i svensk historia. Som barn såg hon uppenbarelser med jungfru Maria och den korsfäste Kristus. Tretton år gammal giftes hon bort och fick åtta barn. Efter maken Ulfs bortgång fick hon uppenbarelser om att bygga "den nya vingården", varpå hon vandrade ner till Rom för att stadfästa ett kloster med egen klosterregel i Vadstena. Bara 20 år efter sin död helgonförklarades hon och 1999 utsågs hon till ett av Europas tre skyddshelgon. 

Efter mått och instruktioner som heliga Birgitta mottog från Kristus själv,  ungefär 60 års byggnadstid och nästan lika lång tid efter Birgittas död, invigdes Klosterkyrkan den 16 februari 1430. Människor från hela världen har sedan dess vallfärdat hit och gjort Klosterkyrkan till ett av Europas viktigaste pilgrimsmål.

Heliga Birgitta har inspirerat människor sedan 1300-talet och hennes arv är i högsta grad levande här i Vadstena. Ett stenkast från Klosterkyrkan bor Birgittasystrarna. Nunnor som i vår tid förkroppsligar Heliga Birgittas spiritualitet. Är du intresserad av klosterliv och kanske till och med bär på en klosterkallelse? Hör då av dig till Birgittasystrarna. Du hittar mer information på deras hemsida. 

Dagens rytm

Mässor och tiderböner i Klosterkyrkan

Måndagar
8:00  Laudes
8:30  Pilgrimsmässa

12:00 Sext

16:00 Vesper


Tisdagar–fredagar

8:00  Laudes
8:30  Pilgrimsmässa
9:00  Bibeldelande*

12:00 Sext

16:00 Vesper


Lördagar

8:00  Laudes
8:30  Pilgrimsmässa
9:00  Bibeldelande*

12:00 Sext


Söndagar
11:00 Högmässa


*Bibeldelande sker på Pilgrimscentrum alla dagar vi har öppet. 


Se aktuellt program i kyrkappen eller på Vastena Dals församlingsars hemsida.

Kort om bönelivet i Klosterkyrkan
I klosterkyrkan möter du ett rikt gudstjänstliv med daglig mässa och tideböner. 


I de dagliga tidebönerna följer vi en ordning som har sina rötter i den judiska bönetraditionen, och som utgjort klostrens gemensamma bön ända sedan den tidiga kyrkans dagar. Psaltarpsalmerna är kärnan i dessa böner. Här deltar vi i Jesu egen bön till sin Fader, på samma gång som vi får ge uttryck för hela mänsklighetens längtan och nöd, glädje och smärta.

Du som besöker klosterkyrkan deltar i all enkelt genom att förse dig med en av de framställda tidebönsböckerna och kan sedan följa med i de skrivna bönerna högt eller tyst. För dig som vill följa med i Klosterkyrkans bönerytm på din vandring eller hemifrån kan med fördel använda vår tidebönsapp. 

Bibeldelande på Pilgrimscentrum kl. 9

Samtal om tro och liv

Varje måndag-lördag på Pilgrimscentrum samlas alla som vill kl 9 för ett bibeldelande. Vi läser dagens bibeltext tillsammans, låter den sjunka in och delar sedan våra tankar kring texten, hur orden mötte mig just i denna stund. Ordet går sedan runt till var och en som vill dela. Vi övar oss i att lyssna på varandra utan att avbryta eller fylla i. Stunden brukar avslutas kl. 9:30 med en kort välsignelse eller bön. Välkommen att delta nästa gång du besöker oss på Pilgrimcentrum. 

Pilgrimscentrum

RECEPTIONEN
FÖR PILGRIMER

Receptionen för pilgrimer ligger till vänster om huvudingången. Här registrerar du din ankomst som pilgrim och hämtar ut ditt pilgrimscertifikat.

CAFÈ

Hjärtat av vår verksamhet. Hit kommer pilgrimer, turister, lokalbefolkning för att mötas och koppla av. Här letar du inte efter "lediga" bord utan bord som redan är befolkade.  I vårt kravcertifierade ekocafé hittar du hembakade bullar, kakor och bröd, samt enklare mat förpackat för att värmas på plats eller ta med sig i ryggsäcken.

Här kan du hitta allt från pilgrimslitteratur, kartor, guideböcker och ikoner till ryggsäckar, märken, sockor och termosar. Våra egna produkter kan även köpas via vår webbutik.
Gå till webbutiken >>

PILGRIMSBUTIK

GÄSTHEM

Pilgrimscentrum har 14 sängplatser i flerbäddsrum med tillgång till toalett, dusch, kök och allrum. Det är självhushåll med egen städning. Medtag egna lakan eller hyr av oss.

Priser

Flerbäddsrum: 350:-/person

Lakan: 150:-

Frukost: 70:-

Bokning

Boka direkt här >>


Incheckning
Senast klockan 16:00 eller enligt överenskommelse

Utcheckning
Senast 12.00 eller enligt överenskommelse


Har du några frågor?

Telefon: 0143–105 71
E-post: pilgrimscentrum@svenskakyrkan.se

BIBLIOTEK

I Biblioteket hittar du pilgrimslitteratur, böcker om Vadstena och Heliga Birgitta och biblar på olika språk. Här finns också diverse helgonberättelser och klosterbeskrivningar, kyrkohistoria och bibelkommentarer. I biblioteket brukar vi också ha vårt bibeldelande för alla som gästar oss och vill vara med.

Sancta Birgitta Klostermuseum

Ni som kommer till Vadstena får inte missa Sancta Birgitta Klostermuseum. Förutom Klosterkyrkan, Birgittasystrarna och Pilgrimscentrum är Klostermuséet ett av de ”måsten” som gör upplevelsen av målet komplett.


På klostermuséet finns mycket att se, bland annat den kista som Heliga Birgittas kvarlevor fördes tillbaka till Sverige i efter hennes död i Rom. Kistan är placerad i det rum där Birgitta tros ha mottagit sin vision om klostret.


Entreavgift

Vuxen: 80:-
Ungdom 8-17 år: 40:-
Barn t.o.m. 7 år: gratis