Birgittaleden

Söderköping-Vadstena

En pilgrimsled i det öppna östgötska landskapet, från den historiska småstadsidyllen Söderköping, genom stiftsstaden Linköping till den heliga Birgittas stad Vadstena. En pilgrimsväg som knyter ihop delar av den heliga Birgittas liv, i dåtid och nutid. Genom att följa en annan människas liv lär jag känna mig själv.

SÖDERKÖPING-VADSTENA I KORTHET

  • Total längd: 143 km
  • Antal etapper/Vandringsdagar 6-7 st
  • Etappernas längd: 11-26 km/dag (4-8 h vandring per dag)
  • Ställen för mat och boende: Finns på kartan nedan
  • Mer information: Birgittaleden går på farbar väg, mest asfalt och en del grusväg. Därför kan vi med fördel rekomendera leden för cyklande pilgrimer. Leden är delvis inte markerad i terrängen. Längs med Birgittaleden finns det gott om ställen att stanna och vila på. Det finns vandrarhem, pensionat, hotell, mataffärer och restauranger. Östergötlands öppna landskap bjuder dig på bördiga slätter, sjöar, Göta kanal, många kyrkor, församlingshem och några kloster. Mer info finns även på ostgotaleden.se

KARTA ÖVER SÖDERKÖPING-VADSTENA

Kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass, då avvikelser kan förekomma. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse).

Se och göra längs leden

Birgittaleden är full av klosterhistoria. Både dåtid och nutid. Askeby klosterkyrka räknas till en av Östergötlands märkligaste medeltidskyrkor och helt klart värt ett besök. I stiftstaden Linköping ligger Sveriges, ja kanske världens minsta, nu aktiva, kloster där du med lite framförhållning kan övernatta som pilgrim. I Linköpings domkyrka kan du bli sänd med en pilgrimsvälsignelse om du deltar i en ordinarie gudstjänst och talar med prästen före gudstjänsten. En kort dagsetapp från Linköping kommer Vreta kloster med ruiner som för tankarna till djungelboken. Här ligger även Vreta klosterbryggeri som är en av landets bästa bryggare av just klosteröl. Från Bergs slussar vandrar du längs vackra Göta kanal med många aktiviteter och aktörer längs kanalbankarna.

En av de verkligt stora pärlorna längs leden är Ulvåsa och Birgittas udde. Den plats där Heliga Birgitta växte upp som barn. Väl framme i Motala kan du göra en avstickare och njuta av sol och bad längs Varamons 1,5 mil långa sandstränder innan du gör dig redo för sista ettapen in mot Vadstena och klosterkyrkan.


Boken - Birgittaleden
Är en bok som har tillkommit tack vare medverkan från medarbetare i församlingarna längs Birgittaleden. En fin bok att ha med sig på sin pilgrimsvandring längs leden. Boken finns att beställa på Pilgrimscentrum. Du kan också ladda ner den som PDF här

Arrangerade pilgrimsvandringar

  • Askeby församling arrangerar vandringar runt omkring Askeby.


Hitta till leden

Leden kan man nå med kollektivtrafik på många ställen genom Östgötatrafiken. Om du vandrar i landsbygden utanför en tätort och har längre än 2 km till närmsta hållplats för linjetrafik, har du möjlighet att åka närtrafik. Det innebär att en taxi hämtar upp dig och du betalar som om det vore en lokaltrafikresa. Funkar både i Jönköpings län och Östergötlands län. Perfekt för trötta pilgrimer. Läs mer om närtrafiken och hur du beställer den här: Östergötlands läns närtrafik >>
FÖR DEN INRE VANDRINGEN

Glädjens krona

Glädjens krona är ett ekumeniskt och vackert radband för bön. Ett hjälpmedel för att be och meditera. Pärlorna ligger på rad och påminner oss om att vår bön medvetet eller omedvetet är mer eller mindre regelbunden och att bön är något som följer oss hela livet. Glädjens krona bygger på den krona Birgittasystrarna bär på sina huvuden: Jesu fem sår i fem röda märken, ett vitt kors, en vit cirkel. De vita pärlorna ger möjlighet att stanna upp och dröja i en bön.1 Upptäckten
Varje ny dag, varje stund, varje ny sträcka på min livsväg – det är en upptäckt. Jag är någon och jag vill något, något ligger framför mig. Korset, livets tecken, påminner mig om att Kristus är förenad med mig och jag med honom – i allt. Alla dagar går jag med honom.


2 Gud, till dig överlämnar jag mig och min fortsatta livsvandring


3 Herre, visa mig din väg och gör mig villig att vandra den.


4 Förberedelsen och Glädjen
Vad som än ligger framför mig så måste jag förbereda mig för att möta det. Jag måste ”packa min ryggsäck”. Kanske är glädjen ett bra ord för det som väckts i mig. Eller vilka tankar får jag?


5 Bevara mig, Gud, i din glädje.


6 Uppbrottet och Ljuset
Gud och livet säger ”ja” till mig. Vad är mitt svar? Ljuset har gått upp för mig och jag får låta min dag fyllas av det. Uppbrottet sker i det stora och i det lilla hela tiden. Varje steg innebär att jag lämnar något och sträcker
mig mot det nya. Ibland är det positivt, ibland inte. Vi lämnar det gamla och går mot det nya. Vad lämnar jag bakom mig? Vad söker jag mig till?


7 Gud, ditt “ja” till mig är mina fötters lykta och ett ljus på min stig.


8 Vandringen och Smärtan
Livsvandringen – den fysiska, psykiska och andliga – är många gånger ansträngande. Ibland tar det emot att gå, vi får skoskav eller bär på något tungt. Vi erfar som de pilgrimer vi är, att vi verkligen är kropp. Det är i kroppen vi erfar, det osynliga tar sig uttryck i det synliga. Vandringen gör att vi känner oss levande på olika sätt. Här är vi förenade med Kristus. Han vet hur det är att vara människa. En del kan jag lämna ifrån mig, en del kan jag påverka, men en del måste jag gå igenom.


9 Gud, om jag går eller ligger ser du det, du är förtrogen med allt jag gör.


10 Vägen och Barmhärtigheten

Vägen jag går – somliga sträckor har jag valt själv, andra sträckor går jag
ändå. Vägen är fylld av sådant som gör intryck på mig på olika sätt: underlaget, miljön, dofter, synintryck, ljud, känslor, djur och människor. Vägen är upptrampad, men det är ju inte självklart att det finns en väg att gå på; jag får påminnas om att någon har skapat förutsättningar och några har gått före. Jag kan upptäcka att allt det jag
möter är en del av min väg och jag kan ta emot eller välja bort. Det spelar verkligen stor roll hur min väg ser ut, vilka människor jag möter, vilka tankar som väcks i mig. Jag kan också upptäcka att jag själv är en del av andras väg. Det spelar roll att jag är här, vad jag säger och gör. Vilka tecken på Guds och människors godhet ser jag idag?


11 Där barmhärtighet och kärlek bor, där är också Gud.


12 Målet och Härligheten
Jag tänker tillbaka på min dag – och jag tänker framåt. Vad var det jag begav mig iväg för att söka? Något inom mig eller utom mig? Vad är målet för denna min sträcka på livsvandringen? Kanske har mina tankar och förväntningar förändrats eller breddats. Kanske är allt bekräftat. Kanske har jag upptäckt att vägen också är viktig och i sig rymmer något av målet. Någon skrev: ” … de söker ett hemland.” (Hebr 11:14) En annan skrev ”… vårt hemland är himlen…” (Fil 3:20) Himlen kan vi erfara redan nu – det är mångas erfarenhet. Hur tänker jag mig himlen, det stora målet? På min vandring idag får dagens slut eller kanske kyrkan jag nått vara en bekräftelse för mig att målet finns, att det är nåbart (jag är här!) och det är öppet för mig.


13 I min Gud har jag funnit styrka, i min Herre har jag allt. Han har öppnat för mig en väg och bytt min ängslan
i jubelsång.


14 Fortsatta upptäckter och ny glädje
Vid de jordiska mål jag når - som fyller mig med glädje - blir jag ofta påmind: detta är inte allt, jag vill något
mer, det finns mer att upptäcka. I morgon är en ny dag, en ny sträcka på min livsvandring – med både bävan
och glädje ska jag nu fortsätta min livslånga pilgrimsfärd. ”Vilket djup av rikedom, vishet och kunskap hos Gud!” (Rom 11:33) Jesus sade: ”Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.” (Matt 6:33)


15 Vilken bön har du på ditt hjärta? Här finns utrymme att formulera dina egna böner.


16 Jag är en pilgrim och går med dig, Kristus.