Granbyrundan

Vid Granby backe kan pilgrimen på väg till Vadstena se Klosterkyrkan framför sig. Av tradition tar då pilgrimen i vördnad av sig skorna och vandrar barfota in till staden. Det ursprungliga kapellet i Granby byggdes på 1400-talet av Mårten Skinnares far. Granby blev en rastplats som pilgrimer fram till mitten av 1500-talet använde under färden till Klosterkyrkan i Vadstena. Idag är detta en fin liten rundtur för pilgrimer på besök i Vadstena.

GRANBYRUNDAN

  • Total längd: 11 km

KARTA ÖVER GRANBYRUNDAN

Kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass, då avvikelser kan förekomma. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse).

Se och göra längs leden

I slutet av 1990-talet lät Pilgrimscentrum genom Gunnar Grantinger renovera en jordkällare till ett kapell. Det nya kyrkorummet invigdes 1999. Tyvärr glömdes det bort och förföll. När Magnus och Inger Reimhagen flyttade till Granby 2015 renoverade de jordkällaren/kapellet som återinvigdes den 21 juni 2017. För en pilgrim som besöker Vadstena kan en vandring till kapellet i Granby vara en lämplig halvdagstur på Östgötaslätten. Om man har god
tid på sig och vill vandra hela dagen kan man förlänga vandringen till Aska och Hagebyhöga kyrka med hjälp av Hagebyhögarundan.


Arrangerade pilgrimsvandringar

  • Pilgrimscentrum arrangerar vandringar på Granbyrundan för besökande grupper.


Hitta till leden
Lokaltrafiken trafikerar Vadstena-Granby-Skänninge flera gånger dagligen. HItta detalierad info hos Östgötatrafiken.