Varje vecka i sommar välkomnar vi fem ideella medarbetare. Du anmäler ditt intresse genom att klicka på anmälningslänken här nedan och välja den vecka som passar dig, så kontaktar vi dig. OBS! Veckorna 23-26 och 32-34 blir det enbart två ideella.


Att vara ideell medarbetare på Pilgrimscentrum innebär ett medlevarskap där du får ansvar för de uppgifter vi gemensamt kommer överens om. Tillsammans tar vi – anställda som ideella - oss tid att möta människor som kommer till Pilgrimscentrum och intilliggande Klosterkyrkan, och hjälps åt med de uppgifter som behöver göras.  Var och en behövs för att det ska fungera.


Uppgifter finns det gott om. Det handlar exempelvis om att vara behjälplig i vårt café, i trädgården, i vår bokhandel - eller att välkomna människor till Klosterkyrkan.  Det praktiska arbetet varvas med bön i Klosterkyrkan. Varje dag inleds med laudes (morgonbön) kl. 8. Därefter följer mässa och ytterligare tidegärdsböner under dagen - som du kan delta i när det går för de uppgifter du kommer att ha.


Veckan börjar på måndagen kl. 12 och avslutas på lördagen kl. 17. Du är välkommen att stanna kvar till söndagen om du skulle önska det. Som pilgrimsvärd bor du gratis i ett enkelrum på Mariagården - en del av Pilgrimscentrum som ligger centralt i Vadstena, nära Klosterkyrkan, inte långt från Vätterns strand. I Mariagården finns gemensamt kök där ni som är pilgrimsvärdar kan laga frukost och övriga måltider. Det finns också gemensamma lokaler och en fin trädgård att njuta av - och ett kapell.


Första dagen på din vecka som pilgrimsvärd, bjuds du på lunch. Övriga måltider står du för själv, liksom din resa. Kaffe/fika bjuds du på i vårt café under hela veckan.

De allmänna kommunikationerna med tåg och buss till Vadstena är goda. Kommer du med bil hänvisar vi t ex till parkering vid Rödtornet, granne med Pilgrimscentrum, där du parkerar fritt.


När vi får in din intresseanmälan kontaktar vi dig; berättar mera och lyssnar in dina önskemål. I god tid innan din ideella insats får du ett brev med den information du kan behöva inför din vecka i Vadstena. Introduktion i vad Pilgrimscentrum är och vill vara, får du på plats när vi möts.


INTRESSEANMÄLAN PILGRIMSCENTRUM>>>Pilgrimsvärd i Rogslösa

Utöver sommarvärdar på Pilgrimscentrum i Vadstena, behöver vi en eller flera ideella pilgrimsvärdar under sommarveckorna i Rogslösa som ligger en vandringsdag från Vadstena; ca 1,5 mil. Till Rogslösa kommer pilgrimer för övernattning. Din uppgift här blir att ta emot dem som kommer, se till att de gör sig hemmastadda och så att det finns mat för frukost/kvällsmat att köpa om de saknar eget. Här behöver du ha körkort och gärna egen bil. I annat fall har vi bil och el cykel.


Rogslösa blir för dig även en form av ”eremitage” med tid för egen retreat, bön, läsande, skrivande och vila. Sannolikt får du gott om egen tid. Det beror helt på hur många pilgrimer som kommer.


INTRESSEANMÄLAN ROGSLÖSA >>>